top of page

wij, gelukszoekers

'Wij, gelukszoekers' was de eerste produktie van de stichting GOED WERK.
 
'Wij, gelukszoekers' is een mini-opera voor amateurzangers. Een flashmob waarin we onderzoeken hoe het zou zijn als we vanuit onze westerse comfortzone zouden moeten vluchten. 

 

Het is een modern zangspel van ongeveer 15 minuten met een rauw poëtisch libretto voor koor met een paar solisten, hier en daar ondersteund door slagwerk, elektrische gitaar, contrabas en trompet.

 

Deze voorstelling kan zomaar oppoppen op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn; op een gezellige zomermarkt, op een vrolijk festival, terwijl de mensen staan te wachten voor de boot, op een station. Overal waar mensen in onze westerse comfortzone bij elkaar zijn kan opeens zomaar naast je iemand beginnen te zingen. In zijn rol van vluchteling. 

 

Vanuit het publiek komen de spelers zingend naar een geïmproviseerd podium. Je ziet aan de spullen die ze bij zich hebben en aan hoe ze eruit zien dat het om vluchtelingen gaat. Westerse vluchtelingen.  

Ze installeren zich met hun bagage op het podium en rusten wat uit. terwijl ze de ballade zingen 'dat ik hier niet wil zijn.'

 

Een klein meisje zingt over de schattigheidsfactor en wat dat allemaal voor goedheid losmaakt in de mensen.

 

En dat leidt tot het opstandige lied van 'de mannen van de overkant'

 

Nog steeds moe en niet uitgerust trekken de vluchtelingen zingend weer verder.

 

Het publiek krijgt een heel kort inkijkje in de zware tocht van een westerse vluchteling. Hopelijk leidt het tot wat meer begrip voor alle vluchtelingen. Want het zou je maar gebeuren dat je moet vluchten. 


Als je interesse hebt om deze mini-opera zelf op te voeren, of wil je de partituur bekijken, neem dan contact op met Margrethe Beelen via margrethe.goedwerk@delta.nl

'Wij, gelukzoekers' is een opera van
componist Liselotte Westerterp en
librettist Guiot Duermeijer naar een
idee 
Margrethe Beelen
bottom of page